Miód - składnik leków i kosmetyków?>

Nieocenione właściwości miodu wielokwiatowego są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Ze względu na zawarte w nim enzymy, działające antybakteryjnie jest niezastąpionym składnikiem leków przyspieszających gojenie drobnych ran, zapobiegającym tworzeniu się nieestetycznych blizn. Z miodu wielokwiatowego produkuje się także suplementy poprawiające odporność. Znaleźć go można w składzie syropów na kaszel czy tabletek na ból gardła.

Miód wielokwiatowy jest wyjątkowo wartościowym składnikiem preparatów kosmetycznych. Wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków naturalnych. Szczególne zastosowanie znajduje przy pielęgnacji cery zmęczonej, potrzebującej intensywnej regeneracji. Znacząco poprawia elastyczność i napięcie skóry, wygładza drobne zmarszczki czyniąc cerę idealnie gładką. Właściwości miodu wielokwiatowego sprawdzają się także przy pielęgnacji cery tłustej z tendencją do tworzenia się zaskórniaków. Ze względu na działanie antyseptyczne znajduje zastosowanie w preparatach odkażających, oczyszczających i złuszczających.

Również w domowych warunkach można wykorzystać walory pielęgnacyjne miodu wielokwiatowego. Kąpiel w wannie wzbogacona o jego cenny dodatek, ma wyjątkowe działanie relaksacyjne dla organizmu. Skóra po takiej 20 minutowej kąpieli jest idealnie gładka i elastyczna.

Tags: